pondělí 1. června 2015

Henna

Moje holandska svagrova si nasla novy konicek, a to malovani hennou. Henna je tropicka rostlina keroviteho charakteru, ktera dorusta az do 2- 6 metru a roste zejmena v severni Africe a Indii. Z jejich hladkych, podlouhlych litu se uz po tisice let, po ususeni a nadrceni, ziskava jemny, zeleny prasek s typickou vuni. Me to treba voni, muj mily to nemuze ani citit. :-)
Casto se pouziva henna na barveni vlasu, je to 100% prirodni a vlasy pak maji krasnou lesklou barvu. Me turecke pribuzne se  hennou barvi pravidelne, moje krabicka, kterou jsem si dovezla loni z Turecka zatim lezi v koupelne na policce, nejak se k tomu nemuzu dostat.


henna krovi :)


prasek z henny








 V Turecku existuje jedna moc hezka svatebni tradice, jmenuje se Kina Gecesi- Noc henny. Tato udalost se vetsinou odehrava v dome budouci nevesty, ale neni to pravidlo. Podminkou vsak je ciste damska spolecnost. Obvykle suchou hennu ve stribrne nebo mosazne misce prinasi zena ze snoubencovy rodiny, z uplne rodiny. Pozadavky jsou vysoke- zena musi byt vdana, oba jeji rodice musi zit, a musi mit zdrave deti
( co nejvic! ;)
Jen takova zena dokaze prinest novomanzelum stesti do jejich nove rodiny. Henna, ktera je pred slavnosti smichana s vodou, je nesena na podnose uprostred kruhu ze svicek. Takto je umistena do stredu mistnosti. Pak- podle krajovych zvyklosti-si nejdrive nabere hennu nevesta a po ni vsechny pritomne zeny, nebo naopak nevesta rozda hennu ostanim zenam, a teprve zbytek si nencha pro sebe. Henna se roztira na ruce, ale i nohy a vlasy. Po spravedlivem rozdeleni henny nastava slaveni, ktere trva az do rannich hodin.









Neni to nadhera? 



No a protoze ja se vdavat nechystam, takze o tuhle tradici asi prijdu, tak jsem se nechala od sve mile pribuzne zkraslit ;)
zaciname....




tamtadadaaaaaaa,  vysledek :)

Tak co, libi se vam "tetovani" hennou? Nechali by jste si neco na sobe vytvorit? Me se to libi, memu milemu ne, drzi se ode me 10 metru, protoze mu to desne smrdiiiiii :)

Žádné komentáře: