neděle 2. srpna 2015

Mleko pro zdravi..?

Protoze nepiju kravske mleko, a vyjimecne konzujumu vyrobky z nej vyrobene, rada bych se s Vami podelila o alternativu kravskeho mleka, mleka rostlinne. 

Kravske mleko nepiju z mnoha duvodu. Hlavni duvod, je duvod eticky. Nechci a nemuzu se podilet na zbytecnem utrpeni krav a telat.
Dalsi je zdravi. Jsem toho nazoru, ze kravske mleko neni telu prospesne, ba dokonce ani potrebne. A casty argument "Potrebuju mleko, kvuli vapniku, abych mela silne a zdrave kosti", povazuju za ubohy. 
Dalsi duvod je zivotni prostredi.

  •  Podle nove zpravy publikovane Organizaci pro vyzivu a zemedelstvi OSN (FAO), produkuji chovy hospodarskych zvirat vice emisi sklenikovych plynu nez doprava – 18% pri prepoctu na ekvivalentni mnozstvi CO2. Jsou take nejcastejsi pricinou poskozovani pudy a znecistovani vody. Na celem svete se sektor zivocisne vyroby rozviji rychleji nez ostatni sektory zemedelstvi. Zajistuje obzivu cca 1.3 miliarde lidi a produkuje okolo 40% celkoveho celosvetoveho objemu zemedelskych produktu. Mnoho chudych farmaru v rozvojovych zemich rovnez pouziva dobytek pro praci na polich a hnuj jako hnojivo pro sva pole. Chovy zvirat jsou take povazovany za hlavni pricinu znecisteni Jihocinskeho more slouceninami dusiku a fosforu, coz zapricinuje masivni poskozeni morskych ekosystemu. 


  • Zvirata chovana kvuli masu a mleku nyní tvori cca 20% veskereho objemu pozemske fauny. Pritomnost hospodarskych zvirat na rozsahlych plochach zeme a jejich pozadavky na krmeni take prispivaji ke ztrate biodiversity. Chovy zvirat jsou pricinou toho, že je vazne naruseno 15 z celkem 24 dulezitych ch prvku ekosystemu. 



A stale me prekvapuje, kolik lidi, si jeste v dnesni dobe, plne informaci, porad mysli, ze mleko pochazi od stastne kravy, klidne pobihajici po zelene pastvine, ktera s radosti dava mleko, ktere je urcene pro jeji tele. 




Tady je realita, na kterou se 90% lidi nechce podivat. 


Nedokazu slovy popsat pocity ktere mam, kdyz vidim videa, na kterem lidske monstra kradou krave prave narozene tele. Jsem matka. A kdyz vidim, jak memu diteti nekdo ublizuje, jdu, a kopu. Hlava nehlava. Kravy ale tuhle moznost nemaji. 





Ironie je, ze 99% lidi nedokaze ochutnat materske mleko. V cem je kravske jine?









Je treba neco dodavat?



A ted ty slibene alternativy. Krome nize uvedenych je spousta dalsich, napr. makove mleko, konopne mleko, makadamove mleko, mleko z kesu, pohankovy napoj, jahlove mleko,...
Ja nejvice ujizdim na mleku ryzovem a kokosovem. 










  • Sojove mleko





Levnejsi verze Alpro





  • Mandlove mleko





  • Ovesne mleko 







  • Ryzove mleko 






A co vy? Pijete rostlinne mleka? 

Žádné komentáře: