Řeknu to narovinu a hned na začátku. Nemám rada holandskou kuchyni. Když jsem před rokem musela strávit v nemocnici 10 dní, bylo to čiré utrpení. Celých 10 dní jsem byla prakticky na ovoci, zelenině a bílém jogurtu. Výhodu to mělo tu, že jsem se domu vrátila o 7 kg lehčí.
Díky tomu, že je Holandsko kosmopolitní, je tu velký výběr exotických restaurací. U nás, samozřejmě, vedou restaurace turecké, ale navštěvujeme i indické, thajské a španělské.
Díky bohu, aspoň za ty úžasné holandské sýry.
Snídaně
|
Ontbijtkoek |
Na snídani mívaji Holanďané většinou chleba s něčím. Klasika- marmeláda, med, máslo, sýr, šunka. Favoritem je ale pindakaas, neboli arašídové máslo. Další, zřejmě nejoblíbenější, je hagelslag, což jsou čokoládové hoblinky, které se nasypou na chleba potřeny máslem. Ze začátku jsem z toho byla odvařena, teď už to nemůžu ani vidět. Hodně oblíbený je ontbijtkoek, neboli kořenena suchá buchta, podobná našemu perníku.
|
Hagelslag |
Oběd
Holanďané nejí teplý oběd, jak jej známe z Česka, jedí maximálně teplou polévku. Asi nejznámější je erwtensoep- hrachová polévka s klobásou, nebo bůčkem. Jako druhé se znova jí obložený chleba, houska nebo wrap. Jsou k dostání v různých variacích, plněné různými druhy sýru, se šunkou, lososem, krevetami, kuřecím masem...
|
Holandský oběd |
|
Erwtensoep
|
Večeře
Večeři, nebo "avondmaaal", maji Holanďané pravidelně, každý večer v 18:00. Nejpopulárnější je asi hutspot. Povidá se, že jídlo vzniklo ze zbytku pečených brambor, které za sebou nechali Španělé, když v roce 1574 utíkali za dramatických okolností z Leidenu. Holanďané přidali dušenou mrkev, cibuli, všechno rozšťouchali, a hurá, recept byl na světě.
|
Hutspot
|
Další verze tohoto jídla je stammpot. Znova rozmačkané brambory, ale s přidanou růžičkovou kapustou, zelím a slaninou. Nejčastěji se konzumuje znova s klobásou. Musím konstatovat, ze za celých skoro 5 let, co v Holandsku žiju, jsem ani hutspot, ani stammpot nevyzkoušela. Myslím, ze jsem o nic nepřišla.
|
Stammpot
|
Fast food po holandsku
Stánky s rychlým holandským občerstvením jsou hodně oblíbené. Je to levné, zasytí to, někomu to chutná a hlavně, je to na každém kroku. Mě osobně nejvíc chutná kibbeling. Dáváme si ho s mužem pokaždé, když jsme na pláži, je to naše taková tradice.
Jsou to v těstíčku obalené kousky bílé ryby, osmažené a posypané výborným kořením.
|
Bitterballen |
Další, velmi oblíbený snack je frikandel. Což je dlouhý, kořeněný párek. Podává se nejčastěji s majonézou, kečupem a oblíbenou cibulí.
Podobné jsou bitterballen, neboli malé, smažené kuličky z taktéž mletého masa v trojobalu. V době, kdy jsem pracovala v baru na pláži jako servírka, jsem tyhle dvě věci nosila nadšeným Holanďanům na stůl 100krát za den.
Bitterballen jsem jednou, ze zvědavosti zkusila, už nikdy více.
|
Frikandel |
Další věc, která je na každém kroku, jsou hollandse nieuwe. Syrové rybky, naložené ve sladkokyselém nálevu. Jí se tak, že je chytnete za ocásek, obalíte v syrové, nasekané cibulce, a se zakloněnou hlavou je šoupnete do pusy.
|
Kdo je milovikem syrove cibule a ryby, tohle je volba ;)) |
|
Chtěla jsem tu dát fotku, na které jsem zachycena já. Bohužel, kromně lososa v sushi
žadnou syrovou rybu nepozřu, nehledě na tu syrovou cibuli. Muž na to taktež nemá koule.
Tak snad stači tyhle holandské slečny :) |
Za zmínku taky určitě stojí hollandse patat- holandské hranolky.
Jsou božííí! Je to jediné holandské jídlo, kromě kibbelingu, které mám ráda a pravidelně ho kupujeme. Jsou tlusté, křupavé, voňavé a hlavně, nejsou vůbec mastné! Většinou jsou s hooodně velkou dávkou výtečné holandské majonézy, ale oblíbený je i pindasaus, což je omáčka z burákového másla ( cože????), nebo posypané najemno nakrájenou cibulí.
No vážně, co pořád blbnou s tou smradlavou plodinou?!!
|
S majonézou |
|
S pindasaus, posypane cibuli. ( Proboha!!!! Podle meho nazoru je tohle šilenost na druhou,
ovšem je to čistě můj nazor....)
|
Holandské sladkosti
Mezi nejznámnějsí, a nejlepší pochoutky patří podle mě appeltaart, výborný jablečný koláč a stroopwafel- wafle plněné sirupem, nejlepší jsou z trhu teplé, ale i ty studené z obchodu jsou výborné. Akorát to nemá to kouzlo :-)
Naší úplně nejoblíběnejší holandskou specialitou jsou poffretjes, neboli malé, kulaté lívanečky z kynutého těsta.
My je doma jíme buď s borůvkama a posypané práškovým cukrem, nebo polité javorovým sirupem. Mňaaam!
|
Appeltaart |
|
Poffretjes |
|
Tradicni vyroba mini livanecku |
|
Stroopwafel |
Jako nejhorší věc, kterou Holanďané hojně konzumují, považuji hollands drop.
Lékořicové bonbony. Blah. Holanďané je zbožňují. Mě se dělá šoufl, jen je vidím.
|
Lékořicove bonbony- mate radi? |
|
Obalene v soli. |
Holandské sýry
Největsí, možná nejlepší a nejznámnější holandskou lahůdkou jsou sýry. Zbožňuju sýry. Byl to taky jeden z důvodu, proč jsem se do této země přestěhovala. Haha.
Holandské sýry jsou svou úžasnou chutí a vysokou kvalitou známé po celém světě.
Dají se koupit i v bežném obchodě, ale ty nejlepší jsou ve speciálních prodejnách nebo na trhu.
Běžné je, že vám prodejce dá sýr nejprve ochutnat.
Sýry se dělí na:
- jonge kaas- mladý
- jong belegen- mladý odleželý
- belegen- odleželý
- extra belegen- extra odleželý
Mladé sýry jsou měkké a mají jemnou chuť. Starší, odleželé sýry mají chuť výraznější a jsou tvrdé, nekdy drolivé.
Nejznámnějsší je gouda, edam a Old Amsterdam.
|
Na trhu |
|
Neco uzasneho! |
|
Syrovy obchod
|
|
Syrovy festival
|
11 komentářů:
Ahoj Helenko, tak tohle je bezvadny clanek! Zasmala sem se i neco naucila...perfektni!
Docela by me zajimal ten syrovy festival...kdy, co a jak, chapes, ne... tak mas namet na dalsi clanek, treba nekdy :-)
Mam te rada, pa, B.
Cus mnamko :)
Co te rozesmalo? Syrovy festival byva v Goude. Nemuzu tam jet, pac bych utratila balik penez za ty zlute kulate veci.
Ja taky ziji v Holandsku a na vse krome dropu a haringu uz jsem si zvykla :). Ale priznavam ze bitterballen jsem zacala jist az tak po osmi letech :D. Prekvapilo me ze nase zkusenosti jsou rozdilne. Co ja vim tak nejoblibenejsi snidane je prave kombinace pindakaasu s hagelslagem a frikandel se ji nejcasteji "speciaal", s horcici jsem ji jeste nikdy nevidela. Tu "korenenou suchou buchtu" nazivam pernikem :D.
Moc zajimave precist si pohled jine Cesky na Holandskou kuchyni!
Stampot doporucuji alespon jednou ochutnat! Myslim ze te prekvapi ;).
Jeste bych doplnila stare syry, ty se ti z textu asi ztratily. Fajn clanek! :)
Ahooj, diky za reakci. Tu horcici musim opravit, nejak se mi to popletlo. Vim, nejcasteji je s majonezou, kecupem a oblibenou cibuli.
Stampot me nelaka, nejsem milovnik ruzickove kapusty.
Muzu se zeptat, kde zijes?
bezva clanek, poucila i pobavila jsem se zaroven ;-) :-D
Ahoj Petro, moc dekuju! Jsem rada, ze jsem Vas pobavila ;)
Presne tak, at zije syrova cibule :D
Ja ted ziji v Zoetermeer, a ty? V Dordrechtu?
jeee, tam mam znamou, Cesku :-)
Ve Zwijndrechtu, presne 31 minut to mam k Vam autem ;)
Ja zijem v Holandsku 4 a pol roka. Hutspot a stampot som uz aj varila a je to vyborne. Haringa tu surovu rybku mam tiez rada a je aj zdrava. Bitterballen su vyborne a ked si dam patat tak vzdy special to je s majonezou+curry+cibula. Velmi dobra kombinacia.Ja tu s jedlom nahodou nemam problem.
To neni vubec dobry napad, cist si takove clanky zatimco jsem ve skole a hladovim :D Tu karamelovou wafli bych si hned dala. Nebo kibbelinga, mnaam. Jinak dobry clanek, jako vzdy :)
T.
Okomentovat